Antifouling wat wel/wat niet?

Regelmatig vernemen wij van klanten dat er veel onduidelijkheid bestaat over welke antifouling nu wel en welke antifouling niet gebruikt mag worden. In dit artikel leest u hier meer over.

Het is algemeen bekend dat wanneer een vaartuig in het water ligt deze aangroeit met bijvoorbeeld algen en zeepokken. Om dit tegen te gaan brengen we antifouling aan, maar dat is niet goed voor het milieu (giftig voor mensen, dieren en planten).

Antifouling bevat vaak toevoegingen zoals koper. Deze stoffen zorgen ervoor dat er geen aangroei plaats vindt op het onderwaterschip. Watersporters gebruiken vaak nog middelen die verboden zijn, omdat erg onduidelijk is wat wel en niet mag worden gebruikt. Daarnaast zijn veel verboden middelen helaas nog wel te koop via het internet. Het gebruik hiervan is echter wel strafbaar. Bij een controle riskeer je een fikse boete en moet de laag weer verwijderd worden.

In de loop der jaren is de kwaliteit van de antifouling ten opzichte van vroeger behoorlijk achteruit gegaan. Dit houdt dan ook in dat wordt geadviseerd nu jaarlijks een nieuwe laag te smeren, waar voorheen kon worden volstaan met eens per twee jaar een nieuwe laag.

Om u een beetje te helpen vindt u op www.varendoejesamen.nl meer informatie. Hier is ook een lijst te vinden met middelen die wel zijn toegestaan in Nederland.

Nieuwsgierig naar de kosten en mogelijkheden?

Meer informatie aanvragen